En sån som jag – i vägen.

Hittills har jag inte drabbats av hot, jag har bara fått ett ”gott råd”, att jag ska lämna det gamla bakom mig och fokusera framåt. Om det händer mig något kommer folk säga att jag borde ha tänkt mig för, eller att jag skulle ha varit mer försiktig. Det stämmer säkert, men någonstans måste rädslan för hot och utpressning ge vika för något annat. På grund av hot och tystnad tillåts ett parallellt utanförskap att växa sig starkare och starkare. Samhället följer lagar och regler, vilket brottslingarna inte gör.
Om jag drabbas av brott på grund av de här kapitlen, kom ihåg att jag har gjort det här med öppna ögon. Jag lider inte av storhetsvansinne. Jag är inte naiv nog att tro att jag kan förändra något, men däremot ska man alltid kunna stå för det man gör.  

cropped-destiny-courage.jpg 

Kapitel 5

Kvinnor i de här umgängena ska inte, eller bör inte få reda på mc-klubbens affärer, och därför blev hela situationen svår att hantera.
Lite bakgrund.
I mars 2012 blev jag kompis med en man som bor i närheten av mig. Vi träffades på den lokala SBM-anslutna mc-klubben. Vi började umgås, dricka kaffe och prata om allt och ingenting. I den här texten kallar jag honom för A.S. Texten är en mycket kortfattad sammanfattning av en lång och svår tid.

Felaktig information för att testa min lojalitet?

Den röda rubriken är till för att du som läser ska förstå att jag var väldigt skeptisk till allt jag fick höra om vapen och droger. För att inte gå sönder i den här världen måste man lära sig att sortera bort lögner. Frågan är bara vad som är lögn och vad som är sant.

Första gången jag klev ner i det som skulle bli en jäkla sörja var när jag frågade A.S varför han aldrig bar sin mc-väst.
”Vi i klubben kom överens om att dom inte ska bli inblandade i det jag ska göra.”
”Jaha”, sa jag och lät saken bero.
Vid ett annat tillfälle stod vi vid min bil och småpratade. Jag undrade vad han hade sysslat med under veckan.
”Jag stack till Red and White på möte. Nu har jag äntligen fått igenom det jag vill få gjort.”
”Vad menar du?”
”Anledningen till att jag inte har västen på mig.”
Det var allt han sa den gången.
Tiden gick, vi umgicks, men det låg hela tiden på kompisnivå.
Något mer var aldrig aktuellt.
Allteftersom månaderna passerade började han öppna upp sig mer och mer. Han berättade hur han tjänade extrapengar på att transportera enstaka vapen från lastbilar söder om stan till en köpare i Tensta. Enligt honom kom vapnen till Norrköping där de lastades om för distribution via lastbilar för vidare transport upp i landet. Enstaka vapen i enstaka lastbilar. En gång skröt han om hur han tagit tunnelbanan igenom stan med sex skjutvapen under jackan. Hans bil hade varit trasig och tunnelbanan blev enda alternativet.
Han förklarade att polisen hade slagit ner hårt mot illegal vapenhandel hösten 2013 via ökad närvaro och tillslag. Ingen i ”branschen” vågade sälja eller köpa. Polisens insatser fungerade och skakade om vapenhandeln i hela Sverige under flera månader. Däremot försvann inga konflikter. De låg och pyrde, vilket var anledningen till att antalet skjutningar ökade explosionsartat under våren 2014.
A.S sa att han hade långa listor med beställningar på allt från automatgevär, handeldvapen, granater och en granatkastare. Han skulle ha kunnat distribuera över 30 vapen i norrort; norra Stockholm och Roslagen, utan att anstränga sig.
I hans och mitt umgänge var jag inte någon oskyldig eller blåögd person. Jag hade redan tidigare levt med min gangster, i en tillvaro där vapen och våld tillhörde vardagen.
Jag var i behov av extrapengar och erbjöd honom min hjälp, men han var för snål. Numera ser jag snålheten som en välsignelse, eftersom det gjorde att jag aldrig begick några brott. Vem vet, han kanske var snål på grund av att han ljög för mig. Han kanske bara hittade på sina vapentransporter. Istället förväntades jag vara glad och tacksam över några nagellack och turer på motorcykeln, men han insåg inte att jag redan hade levt med en man som behandlat mig på samma sätt, vilket gjorde att jag inte var särskilt imponerad.
A.S var alkoholist. En dunk hembränt räckte bara några dagar och när vi sågs klarade han knappt av att stå på benen. Han fick minnesluckor, men jag vet inte om det stämde, eller bara var en ursäkt för att slippa ta ansvar för sitt beteende.
Under året vi umgicks pratade han om sig själv i gåtor, i svårtydda påståenden. Han var inte välkommen till vissa klubbar, men han ville inte berätta varför, annat än att det snart skulle förändras. Snart skulle allt återgå till det normala.
A.S ser ut som en snäll tomte, men skenet bedrar. Efter en tid sa han till mig att det inte fanns någon återvändo, att jag visste för mycket för att kunna ta mig bort från umgänget med livet i behåll. Det klassiska med en hotfull förmaning är att man isoleras från att prata om det man hör. Man ska hålla käften. Vid den här tidpunkten kunde jag inte avgöra om allt han sa var lögn, eller om det fanns ett korn av sanning i eländet.
Som sagt, han gav sken av att vara en rätt trevlig person, men när han förklarade att han hade ordnat så att människor skulle dö under 2014 blev det allt svårare att få grepp om situationen. Han spydde ut sitt hat över en kvinnlig närpolis i kommunen, men han uttalade inget konkret mordhot, även om det pyrde under ytan.
Fler och fler detaljer började krypa fram, och framförallt att han hade beställt ett mord, att det var därför han var så fattig.
Det jag fick veta var att en mc-president skulle mördas på grund av att han hade spridit ett dåligt rykte om A.S som skulle ha våldtagit en tonårsflicka. Mc-presidenten hade skrivit brev till alla SBM-anslutna klubbar och bett dem förbjuda A.S från att närvara på klubbarna.
Den gången fick jag inte veta fler detaljer.
Mitt äckel gentemot A.S växte. Det värsta var att anklagelsen om våldtäkt inte kändes så långsökt, inte med tanke på hur väl jag lärt känna honom.
Det är svårt att förklara varför jag i det läget inte ringde polisen, men i de där kretsarna gör man inte det. Kommer det fram att du ringer polisen är risken stor att du skadas svårt.

En kväll i december 2013 var AS så berusad att han knappt kunde stå på benen. Han hällde i sig groggar bestående av ca 80% hembränt och 20% julmust. Plötsligt började han muttra om hur fattig han var, hur mycket pengar han hade betalat för att få ”förnamn och efternamn, president i xx MC” mördad.
Jag frågade lite till, men kände att jag befann mig på osäker mark. Nu var det inte längre ett oklart scenario av planterad lojalitetsinformation.
Nu var det på riktigt.
Jag bestämde mig för att aldrig berätta för honom att han hade avslöjat sig. En eventuell spritstinkande minneslucka blev plötsligt en välsignelse. Vem visste vad konsekvenserna skulle bli, och jag vågade inte chansa.
Än idag vet jag inte om han efter avslöjandet visste att jag visste.

Jag höll tyst och växlade mellan lojalitet till utanförskapet jag trodde mig tillhöra, och till det som alltid är rätt sak att göra. Periodvis inbillade jag mig att jag skulle kunna leva med vetskapen om att någon hade mördats. Sånt ska ju ingå i livsstilen. Ångesten och oron växte och efter några veckor insåg jag att jag behövde hjälp. Jag kände ända in i själen att det var bråttom.
Men vem skulle jag vända mig till? En vanlig människa ringer givetvis polisen. Men myndigheterna arbetar efter lagar och regler, vilket gör att en stor apparat dras igång, och att min inblandning röjs. Det fanns inga bevis, vilket skulle göra mig otroligt sårbar ifall polisen inte kunde gå vidare med sin utredning. Allt jag hade var det som en kriminell alkoholist berättat i förtroende.
Hur jag än vände och vred på saken visste jag att polisens inblandning skulle ha försatt mig i stor fara, och någonstans kände jag att jag fick skylla mig själv.
Om nu mordet var sanktionerat från de rödvita 81:orna, hur skulle jag kunna agera för att inte avslöja det jag visste?
Under den här tiden försökte jag få fram lite mer uppgifter om själva upplägget för det betalda kontraktet. Jag utnyttjade tillfällena när A.S var berusad.
En av detaljerna som aldrig avslöjades var vem han hade anlitat för att begå mordet, men A.S hade upprepade gånger sagt till mig att aldrig krama om någon från R&W Crew. A.S berättade att det är i själva omfamningen som kniven sticks in i sidan av magen, in under revbenen. Han berättade även vem som var bäst på det, men det är obekräftade uppgifter.
Mer och mer drog jag mig undan från umgänget med A.S. Motstridigt växte hans förtroende för mig, vilket även fortsättningsvis gav mig rollen som biktstol.
Han pratade om att han skulle ingå i amfetaminsmuggling mellan Sverige och Norge. Om det skulle ske via nazisterna i Gävle (eller ännu längre uppåt landet) fick jag inte veta. Han sa även att han hade köpt 7 kg sprängmedel från Skåne.
Återigen, jag vet inte vad som var felaktig information för att testa min lojalitet.
Ibland trodde jag mig kunna leva med allt jag fick höra, men oftast försökte jag hitta utvägar. Magkatarren återkom och jag klippte av mig mitt långa hår. Inombords skrek jag efter hjälp, men inget syntes utåt.
Till slut fick jag nog och bröt med A.S. I slutet av januari 2014 tog jag bort honom på Facebook och har varken sett eller träffat honom sedan dess.
Nu började en period av strategi och planering, många gånger i formen av en omedveten bearbetning under långa hundpromenader.
I slutet av februari, om jag minns rätt var det tisdagen den 25 februari, mejlade jag till Peter Schjerva. Jag beskrev situationen in i minsta detalj och sa att jag behövde hjälp med att ta mig ur det här, att det inte gick att hantera längre. Han frågade vad han kunde hjälpa till med. Jag sa att jag behövde få träffa några ur Hells Angels för att lämna över ansvaret till dem. I vanlig ordning kunde han inte hävda att han kände till någon specifik person, men att han skulle försöka.
Samma kväll ringde en av de fullvärdiga medlemmarna till mig. Efter lite fram och tillbaka bestämde vi oss för en relativt säker mötesplats; McDonalds i Åkersberga. Jag vägrade att släppa in någon av dem hemma. Tisdagen ställdes in, men han återkom dagen efter, efter deras veckomöte, och vi avtalade tid.
Jag ska inte gå in på vem och vilka jag hade möte med, annat än att jag berättade allt om anledningen till mötet. Jag berättade vem det var som A.S hade sagt skulle mördas och varför. De frågade om A.S var beväpnad, och jag sa att enligt honom själv var han det, men jag visste inte med vad. Jag berättade om hans vapentransporter, amfetaminsmuggling, inköp av 7 kg sprängmedel etc.
Allt de sa till mig var att A.S måste ha testat min lojalitet och att inget troligtvis stämde. För att befria sig själv från ansvar bemötte han informationen om A.S och hans mc-klubb som helt okända detaljer.
Besöket slutade i trevlig ton och dagen efter ville Schjerva veta ifall han hade varit till någon hjälp.
Mc-presidenten som skulle mördas visade sig vara en vettig småbarnsförälder. Han är säkert inte guds bästa barn, men han förtjänade definitivt inte att mördas. Han ringde mig och tackade innerligt för min insats. Representanter för Hells Angels hade varit till hans klubb för att informera om händelserna och lämnat över mitt telefonnummer.
Lite ironiskt är att det planerade mordet, enligt A.S, var sanktionerat från de rödvita 81:orna som jag blandade in genom att kräva ett möte. När informationen spred sig att A.S hade skvallrat till en sån som mig kunde de inte agera på något annat sätt än att avbryta det betalda kontraktet. Men det är obekräftade uppgifter.

Jag kommer alltid att vaksamt se mig om över axeln, men jag vägrar att vara rädd. Jag slog näven i bordet och sa ifrån.
Och jag räddade livet på en människa som hade försökt ge upprättelse åt en våldtagen tonåring.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s