Utpressning – i ett annat Åkersberga

Kapitel 24

blackmail

Villaidyll, radhusidyll, skärgårdsidyll. Hur man än vrider och vänder på det förekommer ordet idyll i allt som har med Åkersberga att göra. I stora drag stämmer det. Absolut. Sen finns den andra sidan, den mörka, den man gärna väljer bort.

I dagsläget finns det en ung man, L, en helt vanlig människa utan kriminellt förflutet. Han har jobb, bostadsrätt och en normal familj. Hans ”misstag” var att lita på en tjej vars ex är en av Åkersbergas ökända knarklangare, här kallad C, den första initialen i hans förnamn.

I den här världen är tjejerna ägodelar, nästan likt livslånga slavkontrakt, se tidigare kapitel i bloggen. Även om förhållandet tar slut, är tjejen sällan tillåten att gå vidare utan tillstånd.

C, å sin sida, står i skuld till dem över honom i knarkhierarkin. Han har fått ena armen avbruten, och i förra veckan åkte han på stryk bara för att någon var trött på hans beteende. För att få ihop lite snabba cash bestämde han sig för att L skulle betala honom 10K (tiotusen kronor) i straffavgift för att ha haft sex med hans ex. När L inte betalade har C spridit ut ryktet om skulden till alla småsoldater i Åkersberga, vilket har gjort att hotbilden blivit riktigt allvarlig. Ingen vet, eller vågar ifrågasätta skulden, men alla har fått höra att L är skyldig.

Jag pratade med L i telefonen efter att han varit till polisen och likt dem gav jag honom rådet att INTE betala. ”Vad som än händer, betala aldrig. Då kommer han kräva dig på mer när han behöver cash.”  Det finns ingen logik i det här, det finns bara pengar och knarkskulder, oskyldiga offer och livslånga konsekvenser för någon som inte ens tillhör den kriminella världen. Paranoian över ett okänt hot kommer aldrig försvinna, hur mycket man än resonerar med sig själv. Förnuft och känsla är två vitt skilda saker.

Som sagt: L är INTE skyldig C några pengar, det är en påhittad skuld som är ren och skär utpressning.

//LiseLotte Divelli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s