På besök hos mamma

Kapitel 37

Här nedan publicerar jag en text jag skrev för 17 år sedan, ord från en tid jag aldrig vill återuppleva, men något vi behövde gå igenom för att jag skulle kunna frigöra mig från ett monster.

Jag har en del texter som ligger och skräpar och kan lika gärna lägga ut dem här.

Texten är sann, namn utbytt.

På besök hos mamma.

av LiseLotte Divelli

Det är lördag. Solen skiner och det är varmt ute.

Jonas sitter i pappas bil på parkeringen framför fängelset. I famnen ligger en mjukiskrokodil. Den är grön med stora huggtänder och idag ska mamma få den i present.
Mamma köpte krokodilen till honom som tröst när han dragit ut en tand hos tandläkaren. Han minns hur de döpte den till Kroken i handfatet hemma.
Jonas ser hur mamma kommer gående mot grinden tillsammans med en av vakterna.
Åh, vad han har längtat! Med Kroken hårt i ena handen springer han in genom grinden och rakt in i mammas famn. Hon blir jätteglad över att Kroken ska få bo hos henne tills hon har varit klart i fängelset.
De sätter sig vid ett av trädgårdsborden. Mamma har dukat upp fika och den här gången är det Ballerinakakor. Hon häller upp saft och så delar de på kakorna i paketet. Jonas får åtta och mamma sju. De börjar knapra på kakorna, snurra av överdelen och slicka i sig chokladkrämen. Jonas lyfter över sina kakor till mammas tallrik och sätter sig i hennes famn. Mammas händer är så sköna när hon smeker honom på ryggen och han formar sin lilla kropp mot hennes och känner hur mamma lutar sitt huvud mot hans. Hon luktar i hans hår och säger att det luktar underbart av solen. Jonas säger att han vill ha mer massage. Mamma nickar, men först ska de fika klart.
Efter en liten stund lägger de sig i gräset. Mamma masserar ryggen, benen och fötterna. Det är så skönt!
En stund senare börjar mamma förklara att klockan är mycket och Jonas märker att hon ser lite ledsen ut. Det knyter sig i magen. Han springer in i den lilla besöksstugan för att gömma sig. Därinne står en våningssäng och under den finns en låda med pennor, kritor och papper. Han kastar upp lite av varje till översängen och med lite möda lyckas han klättra upp.
Snart är tiden hos mamma slut.
Han måste hinna rita en teckning, mamma vill gärna ha en varje gång. Hon brukar skriva namn och datum i ett av hörnen och säger att varenda teckning han har gjort sitter upptejpad på väggen i hennes rum.
Mamma kommer in i stugan och säger att nu har det har gått en och en halv timme. Besökstiden är slut. Pappa utanför och väntar, det är dags att åka hem.
Jonas skakar på huvudet. Han vill inte åka hem. Tyst fortsätter han rita med ryggen tryckt mot väggen. Mamma försöker nå honom, men han sitter för högt. Tårarna kommer. Om han sitter jättelångt in mot väggen kanske ingen kan nå honom. Sängen är ju jättehög. Nu kanske han får sova hos mamma inatt.
Både pappa och fängelsevakten kommer in i stugan. Det blir jättetrångt. Tjatet om att han ska klättra ner börjar.
De ska ju på McDonalds efter besöket.
Kom ner nu då!
Mamma bara står där med armarna sträckta mot honom. Efter en liten stund kryper han ner i hennes famn. Hon går ner mot grinden med honom hårt tryckt mot sig. Han håller teckningen hårt i handen. Innan pappa lyfter över honom från mamma ger han henne teckningen.
Mamma viskar att hon älskar honom mest i hela världen.
Sedan vinkar hon hejdå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s